آقای مهندس کسمایی سوال نمودند که در خصوص مبحث 22 سوالی داشتم با توجه به چاپ و الزامی شدن نگهداری و بازدید از تجهیزات تاسیساتی و گازی و متعلقات آن مثل دودکش و دریچه تهویه توسط مسئول نگهداری ساختمان، میخواستم بدونم
1- مسئولیت اطلاع رسانی به مالکین در این خصوص چه شخص و ارگانی میباشد؟ (نظام مهندسی، شهرداری، وزارت مسکن و یا مانند سایر قوانین با توجه به چاپ و گذشت 15 روز فرض بر اطلاع عموم جامعه میباشد؟)
پاسخ :این مسئولیت در وهله اول بعهده وزارت راه شهر سازی است که مسئله ترویج مقررات ملی ساختمان را در سر لوحه فعالیت خود قرار داده و با اختصاص بودجه لازم در زمینه ترویج آن اقدام نماید. متاسفانه تا کنون اقدام عملی مثبت در طول ادوار این وزارتخانه مشاهده نشده است. هر چند طبق قانون نظام مهندسی ، یکی از وظایف سازمانها بخش ترویج مقررات ملی ساختمان است که در این زمینه هم مسئولیت بعهده هیات مدیره های استانی است که خود شاهد و ناظر بر نحوه عمل آنها هستید.
2- مراحل اجرایی شدن این مبحث در چه وضعیتی میباشد؟ آیا برای کارشناسان محترم دادگستری این موضوع در انجام موارد کارشناسی روشن است؟
پاسخ برای اجرایی شدن این مسئولیتها بایستی یک سری شیوه نامه از سوی مراجع ذی صلاح تعیین و عملیاتی شود. زیرا صرف نوشتن قانون زیبا دال بر اجرای صحیح آن نمی باشد. برای اجرای قانون علاوه بر زیبا نوشتن بایستی به فکر عملیات اجرایی و امکان پذیر بودن آن هم بود. هر گاه عزم جزم برای اجرا وجود نداشته باشد و سازمانهای استان به چای پرداختن به اموری که وظیقه آنان است صرفا به امور روز مره و توزیع کار بپردازند امکان تحقق و تحول در بخش کیفیت ساخت ساز میسر نخواهدشد.
ضمن اینکه اطلاع رسانی در خصوص چاپ مقررات ملی ساختمان و اطلاع کارشناسان رسمی دادگستری از محتوای آن بعهده خود کارشناس است. هرچند عقل سلیم این را می گوید که بمنظور حمایت از مهندسان و توضیح زوایای این مبحث ای کاش نظام مهندسی کشور در این قبیل موارد با هماهنگی قوه قضاییه نسبت به ارایه یک کارگاه آموزشی به کارشناسان دخیل در این امر به صورت رایگان اقدام می نمود تا درجهت حمایت صنفی مهندسان قدم مثبتی برداشته می گردید.
3- آیا ادعای عدم اطلاع مالکین از مبحث 22 رافع مسئولیت آنها میباشد؟(در صورتیکه ناظر و مجری مطابق مباحث مربوطه کار را انجام داده باشند)
پاسخ : خیر ، عدم اطلاع از قانون رافع مسئولیت نیست.