معاون وزير راه و شهرسازي گفت: حرفه مهندسي براي رسيدن به جايگاه ايده آل و مورد نظر خود، نيازمند رعايت اصول و معيارهايي است که به عنوان اخلاق حرفهاي شناخته ميشود و اعضاي سازمانها و شرکتهاي مرتبط با اين حرفه ملزم به پيروي از اين اصول اخلاقي هستند.
حامد مظاهريان، معاون وزير راه و شهرسازي، با نگارش يادداشتي به بررسي سطوح اخلاق حرفهاي پرداخت و با اعلام حمايت خود از کمپين اخلاق حرفهاي مهندسي، اين مهم را اينگونه تشريح کرد: اخلاق حرفهاي مهندسان را مقيد ميکند که در ارتباط با ساير مهندسان، مديران و پرسنل تحت نظر خود اصول اخلاقي حاکم بر روابط انساني را رعايت تا از يکسو شأن و منزلت حرفهاي صنف خود را حفظ و از سوي ديگر حقوق شهروندي که بر بهرهبرداران مترتب است را به تمامي ايفاد کنند.
معاونت مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازي همچنين به سطوح ديگر اخلاق اشاره کرد و افزود: همچنين رعايت اخلاق تکنيکي، مهندسان را ملزم به، به روز رساني علم و دانش خود کرده و با اخذ تصميمات فني و رعايت اصول مهندسي و علمي در مسير فعاليت، آسيبهاي وارده بهرهبرداران کاهش يابد.
مظاهريان همچنين در تعريف اخلاق اجتماعي مهندسان، اينگونه نوشت: اخلاق اجتماعي تعهدات مهندسان در قبال کشور، جامعه انساني و منافع ملي را بهگونهاي که کليه تصميمات و فعاليت آنها در جهت رشد و توسعه ميهن، آسايش و آرامش بيشتر براي مردم باشد، نشان ميدهد.
وي تصريح کرد: اصول اخلاقي و حرفهاي زماني ميتوانند حاکم بر روابط حرفهاي شود که اگر موقعيت شغلي و منافع مالي در يک کفه ترازو و اخلاق معنوي و وجدان کاري در کفه ديگر قرار گرفت، اخلاق حرفهاي ضمن ايجاد تعادل بين اين دو بتواند در صورت ايجاد تعارض منافع، انتخاب مهندسان را به سمت کفه اخلاق معنوي و وجدان کاري سنگين کند.
اين مسوول آموزش را از مهمترين محورهاي گسترش اخلاق حرفهاي در جامعه مهندسان دانست و افزود: به عنوان نمونه مهندسي که بهتازگي از دانشگاه فارغالتحصيل شده و قصد فعاليت در حرفه را دارد نبايد انتظار داشت که اصول حرفه و اخلاقي حاکم بر اين حرفه را بداند، زيرا؛ اين اصول در سيستم دانشگاهي آموزش داده نشده است؛ بنابراين همانگونه که اصول فني به عنوان دروس و سرفصلي لازم به دانشجويان ارائه ميشود نياز است که اصول اخلاق حرفهاي هم در کنار اصول فني تدريس شود.
معاون وزير راه و شهرسازي يکي ديگر از راهکارهاي توسعه اخلاق حرفهاي مهندسي را تدوين مقررات اخلاق حرفهاي عنوان کرد و نوشت: لازم است که اصول و قوانين مشخص و تعريفشدهاي به عنوان اصول اخلاق حرفهاي تدوين و تصويب شود تا مهندسان بايدها و نبايدهاي حرفه خود را بدانند و همگي رفتار و فعاليتهاي خود را بر پايه اين اصول تدوين شده پايهريزي کنند.
مظاهريان ادامه داد: وجود چنين قوانين مدوني هم ميتواند وحدت رويه در کار و تصميمگيريهاي مهندسان ايجاد کند و هم ميتواند مانعي براي تحميل خواستهها و نظرات کارفرمايان بر فعاليت مهندسان باشد، بنابراين با وجود قانون مدون اخلاق حرفهاي، خواسته کارفرما به عنوان فعلي غيرحرفهاي و قانوني تلقي شده و مهندس به راحتي ميتواند از انجام آن امتناع ورزد.
وي به سيستم تنبيه و تشويق نيز اشاره کرد و افزود: لازم است با سياستهاي تشويقي و تنبيهي اعضا را به رعايت اصول اخلاق حرفهاي ترغيب کرد و براي افرادي که اصول اخلاقي را در حرفه خود رعايت ميکنند سياستهاي حمايتي و تشويقي و افراد غير پايبند، تنبيهاتي اعمال شود؛ چراکه رعايت يا عدم رعايت اين اصول ميتواند تأثير بسزايي در رشد و يا افول جايگاه مهندسان در اذهان جامعه و بهرهبرداران دارد.
معاون وزير راه و شهرسازي اولين گام براي رسيدن به اخلاق حرفه مهندسي را ايجاد کمپين اخلاق حرفهاي مهندسي عنوان کرد و نوشت: جلب توجه جامعه مهندسي کشور و مردم با ايجاد کمپين اخلاق حرفهاي مهندسي زمينهاي براي عزم عمومي در رعايت و دستيابي به دستاوردهاي اخلاق حرفهاي است.
شايان ذکر است نقش پيشکسوتان عرصه مهندسي که همواره با عملکرد سازنده خود در صنعت ساخت و ساز فعاليت مؤثري را در حوزه عمراني کشور به جاي گذاشتهاند، در ترويج اخلاق حرفهاي در کشور بيتأثير نيست و اين افراد ميتوانند با پيوستن به کمپين حمايت از اخلاق حرفهاي مهندسي، الگوي مناسب رعايت اخلاق در جامعه قرار گيرند؛ بر همين اساس جمعي از هيات مديره سازمانهاي نظاممهندسي ساختمان استاني در خلال هجدهمين اجلاس سراسري سازمان نظاممهندسي ساختمان کشور با پيوستن به کمپين اخلاق حرفهاي مهندسي حمايت خود را به صورت علني از اين کمپين اعلام کردند.