وب سایت دکتر رامین قاسمی اصل

Ghasemiasl.ir

  The website of Ramin Ghasemiasl

تمرین سری سوم  مکانیک سیالات پیشرفته

برای دریافت تمرین سری سوم مکانیک سیالات پیشرفته...

جهت اطلاع از برنامه آموزشی دوره های ارتقا پایه دکتر رامین قاسمی اصل کلیک کنید

موضوعات

مقالات و یادداشتها نظام مهندسي ساختمان دانشجویان گاز و گازرسانی تاسیسات بهداشتی عایق بندی صوتی و حرارتی و سیستمهای اطفا حریق تاسیسات مکانیکی آسانسور، پله برقی و بالابر طنز و نهیب

ورود به سایت


نام کاربری :
رمز عبور :
  • عضویت در سایت
  • یادآوری رمز عبور

  • بسیاری از ما در هنگام زندگی در  واحدهای مسکونی با آلودگی صوتی مواجه می شویم . این نوع آلودگی به علل مختلف باعث آزار روحی و روانی میگردد. بخشی از آن داخلی مانند صداي ناشي از اقلام تأسيساتی و يا همهمه افراد بوده و بخشی از آن  خارجی مثل صدای وسايل نقلیه است. صدای تولید شده به صورت یک موج صوتی با یک انرژی اولیه می باشد . این موج با حرکت سینوسی خود تا زمانی که انرژی اولیه را داراست به حرکت خود  در هوا یا با برخورد و عبور ازا یک جداره جامد مثل پوسته ساختمان ادامه می دهد. حرکت سینوسی موج در هوا با اصطحکاک همراه است و سبب می شود قدری از انرژی اولیه آن کاهش پیدا می کند. در هنگام برخورد موج با یک جداره بخشی از آن از جداره بازتاب شده و بخشی از آن جذب دیواره می شود. سپس با عبور موج از دیواره ، موج صوتی به پشت جداره می رسد. در این فرایند  موج مقداری از انرژی خود را از دست می دهد. برای مشخص نمودن این کاهش انرژی و به عبارتی میزان شدت صوت از واحد دسی دبل برای اندازه گیری  استفاده می گردد.  در راستای فراهم آوردن صدارسانی مطلوب در ساختمانها که سلامت و آسایش و شرایط شنیداری برای ساکنین فراهم شود مبحث هیجده مقررات ملی ساختمان با عنوان عایق بندی و تنظیم صدا تهیه گردیده است. در این مبحث با توجه به نوع کاربری ساختمان، میزان حداکثر آلودگی صوتی در داخل بنا با توجه به نوع فضا بیان گردیده است. در ساختمانها با دو نوع آثار صوتی مواجه هستیم . صدای تولید شده از عامل تولید صدا که این موج صوتی در هوا منتشر شده و سپس به جداره برخورد می نماید. این نوع صوت را صدای هوابرد می گوییم  نوع دیگر صدا، مربوط به عامل تولید صدا بوده که موج صوتی آن  جداره را به وسيله ضربه به  ارتعاش درآورده و نحوه انتقال يافتن صداي اوليه به فضاي مورد نظر  صدای کوبه ای  نامیده می شود. برای مقابله با صدای هوا برد همان مبحث ضوابطی را اعلام نموده که میتوان با رعایت آن در زمان احداث بنا و انتخاب مصالح مناسب  اقدام لازم را به انجام رساند. این موارد می تواند باعث حذف آثار صوتی ناشی از حرکت آسانسور، لوله های  تاسیسات،  حرکت خودرو در محیط خارجی، موتورخانه و هم شنوایی از دیوار مجاور و سایر موارد  باعث شود. منشا صدای کوبه ای عوامل متعددی است . به عنوان نمونه راه رفتن ساکنین در طبقه بالا، دور خشک کن ماشین لباسشویی، برداشتن و گذاشن وسایل خانه از جمله این موارد است. در مبحث فوق اشاره شده است که سقف های سازه ای با کف سازی سخت مثل سنگ، موزائیک و موارد مشابه از نظر صدابندی کوبه ای مناسب نیستند. به منظور افزایش صدابندی کوبه ای در سقفها بایستی از کف پوشهای نرم ، سقف کاذب و همچنین از سقفها با چیدمان خاص که در آن مبحث به آن اشاره شده در زمان ساخت بهره گرفت تا بتوان با این آلودگی صوتی مقابله نمود.  لذابا توجه به  نوع کف سازی رایج در ساخت ساختمانها عملا نمی توان به خوبی این نوع آلودگی را حذف نمود. لازمه این موضوع اطلاع رسانی، فرهنگ سازی  و تغییر ذائقه درسفارش خرید و ساخت ساختمان است. بطوریکه از کف سخت به عنوان سقف برای بنا کمتر استفاده شود.

    اما مشکل عمده بهره برداران وجود یک ساختمان مریض از نظر صوتی بوده که مجبور به سکونت در آن هستند. زیرا اصولا مبحث هیجده مقرارت ملی ساختمان در طراحی و نظارت ساختمان مورد توجه کافی نمی باشد. در این حالت میتوان با اندازه گیری میزان شدت صدا در داخل ساختمان و مقایسه با ارقام مندرج در آن مبحث، میزان اضافه شدت را تخمین زد. برای اندازه گیری شدت صدا با کمک گوشی های اندرویدی ابزار مناسب به صورت برنامه کاربردی رایگان مثل sound meter وجود دارد. با مشخص شدن میزان اضافه شدت صدا و مراجعه به تولیدکنندگان عایق صوتی از نوع الیاف معدنی و مشاوره با آن مراکز میتوان میزان ضخامت عایق صوتی را تعیین و بر اساس آن نسبت به عایق بندی و نماسازی آن محل اقدام نمود.

    برای ایجاد آسایش روانی در استفاده از لوازم خانگی ، تاسیساتی و الکتریکی می توان با توجه به میزان شدت صدای درج شده در روی این لوازم و تطبیق آن با فضای مورد نظر( کاربری) مندرج در مقررات در خصوص خرید یا عدم خرید آنها اظهار نظر نمود. البته در ایران درج میزان شدت صدا در روی اقلام مصرفی  الزامی نیست . مشابه این نوع  اطلاعات در برچسب انرژی که روی لوازم خانگی درج می گردد وجود دارد. با رویت تراز مصرف انرژی روی  برچسب، این فرصت به خریدار داده می شود که جنس مناسب را برای مصرف انتخاب نماید. نکته مهم این است که عدم اطلاع از میزان آلودگی صوتی لوازم مصرفی باعث سلب آسایش روحی و روانی شده اما عدم اطلاع از میزان مصرف انرژی لوازم مصرفی باعث هزینه بیشتر برای خانوار می گردد. بنابراین اهمیت اطلاع از میزان شدت صدای لوازم مصرفی کمتر از تراز مصرف آنرزی نمی باشد. خوشبختانه برای انجام این مهم در ایران امکانات لازم فراهم بوده اما متولی امر برای پیشبرد آن در جهت ایجاد یک برچسب ملی برای آلودگی صوتی لوازم مصرفی تعیین نشده است.

    موضوع : مقالات و یادداشتها / مقالات   تاریخ انتشار : 28 تیر 1394