در بسیاری موارد اتفاق افتاده که در زمان تمدید پروانه به هر دلیلی زمان این تمدید طولانی می شود. ایا مهندس دارای صلاحیت و ظرفیت اشتغال به کار در زمان توقف پروانه ( فاقد اعتبار لازم برای انجام خدمات مهندسی در حدود صلاحیت تعریف شده است) تا زمان تمدید پروانه مجاز به انجام امور طراحی، نظارت و یا اجرا می باشد. برای بررسی ابعاد حقوقی موضوع نگاهی به تعریف صلاحیت مهندسان وفق قانون دازیم.
طبق مداه 4 قانون نظام مهندسی و کنترل ساختمان از تاريخي كه وزارت مسكن و شهرسازي با كسب نظر از وزارت كشور در هر محل حسب مورد اعلام نمايد، اشتغال اشخاص حقيقي و حقوقي به آن دسته از امور فني در بخشهاي ساختمان و شهرسازي كه توسط وزارت ياد شده تعيين ميشود، مستلزم داشتن صلاحيت حرفهاي است. اين صلاحيت در مورد مهندسان از طريق پروانه اشتغال به كار مهندسي و در مورد كاردانهاي فني و معماران تجربي از طريق پروانه اشتغال به كار كارداني يا تجربي و در مورد كارگران ماهر از طريق پروانه مهارت فني احراز ميشود.مرجع صدور پروانه اشتغال به كار مهندسي و پروانه اشتغال به كار كارداني و تجربي وزارت مسكن و شهرسازي و مرجع صدور پروانه مهارت فني وزارت كار و امور اجتماعي تعيين ميگردد.
شرايط و ترتيب صدور، تمديد، ابطال و تغيير مدارك صلاحيت حرفه اي موضوع اين ماده و چگونگي تعيين، حدود صلاحيت و ظرفيت اشتغال دارندگان آنها، در آئيننامه اجرايي اين قانون معين ميشود.
بنابراین برای ادامه بحث بایستی به ایین نامه اجرایی قانون سری زد در ماده 23 آن به مواردی که پروانه اشتغال به کار حسب مورد فاقد اعتبار شناخته شده و يا اعتبار آن معلق يا اساساً ابطال خواهد اشاره شده است طبق بند پ عدم تمديد يا تجديد يا عدم پرداخت وجوه و عوارض مقرّر ظرف مدت يك ماه از تاريخ انقضاي مهلت پروانه اشتغال به کار آن را فاقد اعتبار می نماید.
لذا در این زمان مجاز به انجام فعالیت مهندسی جدید که حدود صلاحیت آن در پشت پروانه درج شده نخواهیم بود. زیرا صادر کننده این صلاحیت آن را فقط برای مدت معین ( سه سال ) صادر نموده و اگر شرایط تمدید حاصل نشود این صلاحیت دیگر بدون وجود پروانه اعتباری ندارد.
مسئولیت کنترل این امر در ابتدا به عهده دارنده صلاحیت است . و در ادامه اگر سیستم ارجاع کار از سوی سازمان انجام می شود مسئولیت ثانویه این کنترل به عهده آن نهاد خواهد بود . این دو مسئولیت مستقل از هم بوده و جمع نمی گردد. هر کدام در حوزه مسئولیتی خود مسئول بوده و در این مسئله پاسخگو خواهند بود. به عنوان مثال اگر بنده در زمان تمدید، یکسال فاقد پروانه باشم تا مراحل تمدید طی شود. در مدت مذکور چون قاقد پروانه هستم اجازه انجام فعالیت مهندسی در حدود صلاحیت پروانه را ندارم زیرا دارنده صلاحیت اجازه انجام فعالیت مهندسی را منوط به داشتن پروانه معتبر نموده است. اعم از اینکه مفاد قانون را بدانم یا ندانم. حال اگر عمدا یا سهوا در این مدت نسبت به انجام خدمات مهندسی در حوزه صلاحیت قدیم اقدام نمایم . این موضوع به عنوان یک تخلف انضباطی بر اساس مفاد ماده 91 آیین نامه اجرایی قانون نظام مهندسی در شورای انتظامی قابل رسیدگی است . از طرفی چون امور حرفه ای را بدون داشتن پروانه معتبر در صلاحیت بعهده گرفته ام موضوع در مراجع فضایی نیز به عنوان جعل و یا عناوین مشابه قابل پیگرد قضایی است. فرض کنیم در این مدت ساختمان مورد تایید بنده دچار حادثه شود و دارای شاکی خصوصی در مرجع فضایی باشد. در این حالت ضمن بررسی موضوع و استعلام از سازمان اگر مشخص شود که بنده فاقد صلاحیت لازم برای این فعالیت در زمان مذکور بوده ام نوع بررسی قضایی متفاوت خواهد شد. و علاوه بر موضوع قصور در انچام وظایف حرفه ای دیگر به عنوان یک جاعل یا عناوین مشابه با بنده برخورد خواهد شد. ضمن اینکه اگر دارای بیمه مسئولیت مدنی باشم این بیمه نامه تحت این شرایط از درجه اعتبار ساقط است . از طرفی مسئولیت حرفه ای مهندسان با هیات مدیره سازمان بوده و اگر چنین اجازه ای سازمان به یک عضو داده باشد که بدون پروانه معتبر به امور خدمات مهندسی بپردازد به صورت تضامنی آن اعضا بایستی در مرجع فضایی نسبت به این موضوع پاسخگو باشند. لذا دقت هیات مدیره سازمان چهت عدم تحقق این موضوع امر مهم و ضروری است.