توربین گاز که توربین احتراق داخلی نیز گفته می شود یک سیکل باز تولید قدرت است که اجزای اصلی آن کمپرسور، محفظه احتراق و توربین میباشد که بر یک شفت مشترک با کمپرسور سوار است. عملکرد اساسی این توربین مبتنی بر سیکل برایتون میباشد و با سیال عامل هوا عملیاتی میشود.
هوای تازه در شرایط محیط به داخل کمپرسور مکیده میشود و در آنجا دما و فشار آن افزایش مییابد. هوا با فشار زیاد وارد محفظه احتراق میشود و در آنجا سوخت در فشارثابت میسوزد. سپس گاز حاصل از فرایند احتراق با دمای زیاد و فشار بالا وارد توربین شده و در آنجا تا فشار اتمسفر منبسط میشود. محصول احتراق پس از خروج از توربین از سیستم خارج میشود.
از توربین های گازی برای تأمین انرژی هواپیماها ، قطارها ، کشتی ها ، ژنراتورهای الکتریکی ، پمپ ها ، کمپرسورهای گاز و مخازن استفاده می شود. در نیروگاههای تولید برق نیز توربینهای گاز در مقایسه با توربینهای بخاری و سیستمهای پیشران دیزلی با اندازه و وزن یکسان قدرت بیشتری تولید میکنند و دارای اطمینان پذیری بالاتر، عمر بیشتر و عملکرد سادهتری هستند. همچنین با استفاده از حرارت خروجی این توربین میتوان بهرهوری این سیستم را افزایش داد. یکی از رایجترین روشهای بالابردن بهرهوری توربینهای گاز نیروگاههای ترکیبی هستند.
فهرست سرفصل ها مطرح شده در آموزش آنالیز انرژی، اگزرژی اقتصادی و زیست محیطی سیکل برایتون در نرمافزار EES كه توسط وب سايت مديادرس منتشر شده است، در ادامه آمده است:
- مقدمه
- سیکل برایتون
- توسعه توربین گاز
- معادلات ترمودینامیکی سیکل برایتون
- پیاده سازی معادلات اگزرژتیک
- پیاده سازی معادلات اقتصادی و زیست محیطی
- مثال توربین گاز (آنالیز انرژی، اگزرژی، اقتصادی و زیست محیطی سیکل برایتون در نرم افزار EES)
- پیاده سازی معادلات انرژی
- پیاده سازی معادلات اگزرژی
- محاسه راندمان اگزرژی و انرژی
- محاسبه میزان تخریب اگزرژی سیکل
- پیاده سازی معادلات اقتصادی ( هزینه )
- پیاده سازی معادلات زیست محیطی